MÁKKRÉMMEL TÖLTÖTT MÁKOS PISKÓTA
Hozzávalók a tésztához:
- 5 tojás
- 37 dkg cukor
- 18 dkg vaj, kevés citromlé
- 30 dkg finomliszt, 9 dkg rétesliszt,
- 27 dkg darált mák
- 2 kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag sütőpor
- 1 nagy és 1 kis pohár tejföl
A vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a cukrot,
citromlevet és habosra keverjük. A liszteket, mákot, szódabikarbónát, sütőport
összevegyítjük, és a masszához keverjük. A tejföllel lazítunk rajta, majd
sütőpapírral kibélelt gáztepsibe (30x40) sütjük 180 °-on, kb. 20-25 percig. Kihűtjük, majd
vízszintesen kettévágjuk.
Hozzávalók a krémhez:
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás (vagy tejszín ízű) pudingpor
- 10 dkg darált mák
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor, 2 lapos evőkanál méz, pár csepp citromlé
A tejet felforraljuk, bele a darált mák, majd a pudingpor.
Jó sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és
hozzáadjuk a mézet, citromlét és a kihűlt pudingkrémet. Fél órára hűtőbe
tesszük, majd megtöltjük vele a piskótát. A tetejére olvasztott csokoládét
teszünk.
!!! Én a mákot, mindig kristálycukorral együtt darálom: 6 kanál mák + 2 kanál cukor.
!!! A krémet, ha készre
kevertem, mindig hűtőbe teszem kb. fél órára, mert így sokkal jobb lesz az
állaga – könnyebb rákenni a piskótára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése