2013. október 12., szombat

83. Mákkrémmel töltött mákos piskóta

MÁKKRÉMMEL TÖLTÖTT MÁKOS PISKÓTA



Hozzávalók a tésztához:

  • 5 tojás
  • 37 dkg cukor
  • 18 dkg vaj, kevés citromlé
  • 30 dkg finomliszt, 9 dkg rétesliszt, 
  • 27 dkg darált mák
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag sütőpor
  • 1 nagy és 1 kis pohár tejföl

A vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a cukrot, citromlevet és habosra keverjük. A liszteket, mákot, szódabikarbónát, sütőport összevegyítjük, és a masszához keverjük. A tejföllel lazítunk rajta, majd sütőpapírral kibélelt gáztepsibe (30x40) sütjük 180 °-on, kb. 20-25 percig. Kihűtjük, majd vízszintesen kettévágjuk.
Hozzávalók a krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás (vagy tejszín ízű) pudingpor
  • 10 dkg darált mák
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor, 2 lapos evőkanál méz, pár csepp citromlé

A tejet felforraljuk, bele a darált mák, majd a pudingpor. Jó sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a mézet, citromlét és a kihűlt pudingkrémet. Fél órára hűtőbe tesszük, majd megtöltjük vele a piskótát. A tetejére olvasztott csokoládét teszünk.


!!! Én a mákot, mindig kristálycukorral együtt darálom: 6 kanál mák + 2 kanál cukor.

!!! A krémet, ha készre kevertem, mindig hűtőbe teszem kb. fél órára, mert így sokkal jobb lesz az állaga – könnyebb rákenni a piskótára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése