FÁNK
Hozzávalók:
- 5 tojás sárgája
- 5 kávéskanál cukor
- ¼ l tej
- 5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 kávéskanál cukor
- 5 evőkanál tej
A tojások sárgáját az 5 kávéskanál
cukorral, ¼ l tejjel és az 5 dkg élesztővel kikeverjük, majd mixerrel is tovább
keverjük. Ezután kelni hagyjuk. Miután megkelt, hozzáadjuk a lisztet, az
olvasztott vajat, az 1 kávéskanál cukrot és az 5 evőkanál tejet. Úgy verjük ki,
mint a hagyományos fánkot, keleszteni már nem kell. 1 cm vastagságúra nyújtjuk,
szaggatóval szaggatjuk, kelni hagyjuk. Forró olajban sütjük.
!!! Az 5 tojásfehérje sem megy kárba, azokból egy egyszerű, finom sütit készítünk: "Őzgerinc"!
A megmaradt tojásfehérjéből az alábbi recept alapján készíthetjük el az őzgerincet:
Hozzávalók:
- 5
tojás fehérje
- 10
dkg cukor
- 5
dkg rétesliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 5
dkg darált dió
- 5
dkg apróra vágott dió
- 5
dkg apróra vágott csokoládé
- 5
dkg apróra vágott aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack)
A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk
a cukrot, a szódabikarbónás, darált diós lisztet. Majd az apróra vágott diót,
csokoládét, aszalt gyümölcsöt. Papírral kibélelt őzgerincben sütjük 18-20
percig, kiborítjuk, kihűtjük. Olvasztott csokival bevonjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése