2013. október 7., hétfő

66. Fánk

FÁNK



Hozzávalók:

  • 5 tojás sárgája
  • 5 kávéskanál cukor
  • ¼ l tej
  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 5 evőkanál tej

A tojások sárgáját az 5 kávéskanál cukorral, ¼ l tejjel és az 5 dkg élesztővel kikeverjük, majd mixerrel is tovább keverjük. Ezután kelni hagyjuk. Miután megkelt, hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat, az 1 kávéskanál cukrot és az 5 evőkanál tejet. Úgy verjük ki, mint a hagyományos fánkot, keleszteni már nem kell. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, szaggatóval szaggatjuk, kelni hagyjuk. Forró olajban sütjük.
!!! Az 5 tojásfehérje sem megy kárba, azokból egy egyszerű, finom sütit készítünk: "Őzgerinc"!

A megmaradt tojásfehérjéből az alábbi recept alapján készíthetjük el az őzgerincet:
 
Hozzávalók:
- 5 tojás fehérje
- 10 dkg cukor
- 5 dkg rétesliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg apróra vágott dió
- 5 dkg apróra vágott csokoládé
- 5 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack)
A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónás, darált diós lisztet. Majd az apróra vágott diót, csokoládét, aszalt gyümölcsöt. Papírral kibélelt őzgerincben sütjük 18-20 percig, kiborítjuk, kihűtjük. Olvasztott csokival bevonjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése