2013. október 7., hétfő

68. Diós, mákos bejgli

DIÓS, MÁKOS BEJGLI



Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 db tojás, kevés só
Egy kevés tejbe áztatjuk az élesztőt és egy teáskanál cukrot (keleszteni nem kell). Majd a hozzávalókat összegyúrjuk, és 6 cipót készítünk, majd egyesével kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra.
Hozzávalók a diótöltelékhez (3 rúdhoz):

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola, citromhéj
  • 1,5 dl víz
Vízből és cukorból sűrű szirupot főzünk, majd belekeverjük a diót, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a zsemlemorzsát, mazsolát, citromhéjat.
Hozzávalók a máktöltelékhez (3 rúdhoz):

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • citromhéj
  • 2,5 dkg dara
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot, majd a cukrot (adhatunk hozzá mazsolát is).

Megtöltjük a kinyújtott tésztát, felcsavarjuk, tepsibe tesszük. A rudak tetejét 4-szer, 5-ször (fél óránként) megkenjük tojással. Majd ezután egy egész éjszakára erkélyre, teraszra tesszük, majd reggel megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése