DIÓS, MÁKOS BEJGLI
Hozzávalók a
tésztához:
- 1 kg liszt
- 30 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 db tojás, kevés só
Egy kevés tejbe áztatjuk az
élesztőt és egy teáskanál cukrot (keleszteni nem kell). Majd a hozzávalókat
összegyúrjuk, és 6 cipót készítünk, majd egyesével kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra.
Hozzávalók a diótöltelékhez (3 rúdhoz):
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg mazsola, citromhéj
- 1,5 dl víz
Vízből és cukorból sűrű szirupot
főzünk, majd belekeverjük a diót, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a
zsemlemorzsát, mazsolát, citromhéjat.
Hozzávalók a máktöltelékhez (3 rúdhoz):
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- citromhéj
- 2,5 dkg dara
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a
darával elkevert mákot, majd a cukrot (adhatunk hozzá mazsolát is).
Megtöltjük a kinyújtott tésztát, felcsavarjuk, tepsibe
tesszük. A rudak tetejét 4-szer, 5-ször (fél óránként) megkenjük tojással. Majd
ezután egy egész éjszakára erkélyre, teraszra tesszük, majd reggel megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése