2013. október 3., csütörtök

51. Lekváros bukta

LEKVÁROS BUKTA



Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tej, csipet só
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő

1 dl langyos tejből, fél dkg cukorból, 2 dkg élesztőből és 3 kanál lisztből kovászt készítünk. A tojások sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, amibe a sót már bele tettük. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk és ebbe tesszük a hozzávalókat és a kovászt. Fakanállal jól eldolgozzuk, hogy hólyagos legyen. A zsírt felolvasszuk, langyosra hűtjük és ezt is hozzáöntjük. 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán összegyúrjuk újra. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk. Közepébe lekvárt teszünk és felcsavarjuk. Tetejét megkenjük vajjal, vagy zsírral. Kikent tepsibe egymás mellé helyezve fél órát kelesztjük, majd forró sütőben sütjük.

!!! Én másfél adagból szoktam készíteni. Finom túrótöltelékkel is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése