2013. szeptember 30., hétfő

14. Csokis rizsfelfújt tejszínnel

CSOKIS RIZSFELFÚJT TEJSZÍNNEL



Hozzávalók a „tésztához”:

  • 40 dkg rizs
  •  4 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  •  víz, tej, csipet só

A rizst fazékba tesszük, és felöntjük a rizshez képest egyszeres mennyiségű vízzel. Csipet sóval felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a vizet fel nem veszi. Ezután felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű tejjel, és lassú tűzön készre főzzük, és langyosra hűtjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral és reszelt citromhéjjal kikeverjük, beleforgatjuk a langyos rizsbe, majd hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is. Kivajazott, lisztezett 22x38 cm-es tepsibe öntjük (a régi, piros, zománcos tepsi – a nagyobbik fajta) és 190°-on, kb. 30 perc alatt készre sütjük, kihűtjük (a tepsiben hagyjuk).
Hozzávalók a „krémhez”:

  • 0,5 l "Hulala" tejszín, habfixáló
  • 3 evőkanál kakaópor, apróra vágott csokoládédarabok

A tejszínt kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokoládédarabokat és a kakaóport. A kihűlt rizses tésztát (ami még mindig a tepsiben van) megkenjük vékonyan sárgabaracklekvárral (amit a nyáron főztünk be). Erre rákenjük a kakaós tejszínt, majd durvára vágott csokoládédarabokkal díszítjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd kockákra vágva tálaljuk.

!!! Azért kenjük meg lekvárral, hogy a tejszín rátapadjon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése