CSOKIS RIZSFELFÚJT TEJSZÍNNEL
Hozzávalók a „tésztához”:
- 40 dkg rizs
- 4 tojás
- 24 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- víz, tej, csipet só
A rizst fazékba tesszük, és
felöntjük a rizshez képest egyszeres mennyiségű vízzel. Csipet sóval
felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a vizet fel nem veszi. Ezután
felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű tejjel, és lassú tűzön készre
főzzük, és langyosra hűtjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások
sárgáját a cukorral és reszelt citromhéjjal kikeverjük, beleforgatjuk a langyos
rizsbe, majd hozzáadjuk a tojásfehérjehabot is. Kivajazott, lisztezett 22x38
cm-es tepsibe öntjük (a régi, piros, zománcos tepsi – a nagyobbik fajta)
és 190°-on, kb. 30
perc alatt készre sütjük, kihűtjük (a tepsiben hagyjuk).
Hozzávalók a „krémhez”:
- 0,5 l "Hulala" tejszín, habfixáló
- 3 evőkanál kakaópor, apróra vágott csokoládédarabok
A tejszínt kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokoládédarabokat és a kakaóport. A kihűlt
rizses tésztát (ami még mindig a tepsiben van) megkenjük vékonyan sárgabaracklekvárral
(amit a nyáron főztünk be). Erre rákenjük a kakaós tejszínt, majd durvára
vágott csokoládédarabokkal díszítjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd kockákra
vágva tálaljuk.
!!! Azért kenjük meg lekvárral, hogy a tejszín rátapadjon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése