2014. augusztus 12., kedd

130. Szilvás, túrós kelt tészta



SZILVÁS, TÚRÓS KELT TÉSZTA
Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt, csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1,25 dl langyos víz
  • 7,5 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt a langyos vízben kikeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot, vajat és a feloldott élesztőt. Sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá lisztet vagy vizet. ¾ órán át meleg helyen kelesszük. Majd nyújtjuk, és egy kivajazott gáztepsibe (30x40 cm) simítjuk, villával megszurkáljuk.
Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg szilva
  • 10db háztartási keksz

A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A kekszet apróra törjük. A tésztára szórjuk a kekszdarabokat, és így pihentetjük negyed órát. A felezett szilvákat elosszuk a kekszes tésztán.
Hozzávalók az öntethez:

  • 75 dkg túró
  • 13 dkg cukor
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 tojás

A túrót, a cukrot, a keményítőt, tejfölt, citromhéjat és a tojásokat alaposan kikeverjük. Ezt a masszát óvatosan a szilvás, kekszes tésztára simítjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 órán át sütjük. A megsült, de még meleg süteményt fahéjas cukorral megszórjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése