SZILVÁS, TÚRÓS KELT TÉSZTA
Hozzávalók
a tésztához:
- 40 dkg liszt, csipet só
- 6 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 1,25 dl langyos víz
- 7,5 dkg olvasztott vaj
Az
élesztőt a langyos vízben kikeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot,
vajat és a feloldott élesztőt. Sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá
lisztet vagy vizet. ¾ órán át meleg helyen kelesszük. Majd nyújtjuk, és egy
kivajazott gáztepsibe (30x40 cm) simítjuk, villával megszurkáljuk.
Hozzávalók a
töltelékhez:
- 1 kg szilva
- 10db háztartási keksz
A
szilvát megmossuk, kimagozzuk. A kekszet apróra törjük. A tésztára szórjuk a
kekszdarabokat, és így pihentetjük negyed órát. A felezett szilvákat elosszuk a
kekszes tésztán.
Hozzávalók az öntethez:
- 75 dkg túró
- 13 dkg cukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 2,5 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 5 tojás
A
túrót, a cukrot, a keményítőt, tejfölt, citromhéjat és a tojásokat alaposan
kikeverjük. Ezt a masszát óvatosan a szilvás, kekszes tésztára simítjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 órán át sütjük. A megsült, de még meleg
süteményt fahéjas cukorral megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése