2014. augusztus 12., kedd

125. Mákos torta



MÁKOS TORTA
Hozzávalók a tésztához:

  • 6 tojás
  • 40 dkg cukor
  • 22 dkg vaj, kevés citromlé
  • 36 dkg finomliszt, 
  • 11 dkg rétesliszt, 
  • 33 dkg darált mák, 
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag sütőpor
  • 1 nagy és 1 kis pohár tejföl

A vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a cukrot, citromlevet, és habosra keverjük. A liszteket, mákot, szódabikarbónát, sütőport összevegyítjük, és a masszához keverjük. A tejföllel lazítjuk, és kivajazott, lisztezett 25 cm-es tortaformában sütjük 180 °-on, kb. 20-25 percig. Ha kihűlt, három felé vágjuk.
Hozzávalók a krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás (vagy tejszín ízű) pudingpor
  • 10 dkg darált mák
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor, 2 lapos evőkanál méz, pár csepp citromlé

A tejet felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, majd a pudingport. Jó sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a mézet, citromlét és a kihűlt pudingkrémet. Fél órára hűtőbe tesszük, majd megtöltjük vele a tortát. A tetejére olvasztott csokoládét teszünk, tetszés szerint díszítjük.
!!! A mákot, mindig kristálycukorral együtt darálom: 6 kanál mák + 2 kanál cukor


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése