2015. december 27., vasárnap

166. Sós kifli



SÓS KIFLI
Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 kis pohár kefír
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg élesztő

Szükségünk van még:

  • 1 tojás sárgájára a végén a kenéshez

A vajat habosra keverjük a sóval, ezt félretesszük. Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel és a cukorral. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, a kefírt, az olajat és a tojást. Összegyúrjuk, egy rugalmas tésztát kapunk. A tésztát 8 egyenlő részre osszuk és egyenként tányér nagyságúra nyújtunk, kitesszük a gyúródeszka szélére. Majd egyet megkenünk a sós vaj ¼ részével és egy másik kerek lappal beborítjuk. (Összesen 4 lapot kell megkennünk.) A kerek formát 4 felé vágjuk, majd minden negyed cikkelyt, további 3 felé vágunk. Szorosan feltekerjük a kis háromszögeket, és egy kicsit távolabb egymástól a tepsibe tesszük. (Egy kerek formából 12 db kifli lesz, így összesen 48 db.) Megkenjük a tojássárgájával és tetszés szerint megszórjuk köménnyel, reszelt sajttal, szezámmaggal. A tepsiben 1 órát pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 200°-on 15-20 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése