FEKETE
RÓZSA – MÁKOS, VANÍLIÁS
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, pici szódabikarbóna
- 30 dkg porcukor
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej (amennyit felvesz)
A hozzávalókat összedolgozzuk
annyi tejjel, amennyit felvesz (nekem kicsit kevesebb kellett, mint 2 dl), 5
részre osszuk. Ebből kettőt kinyújtunk gáztepsi (30x40 cm) nagyságúra, és a
tepsi hátlapján megsütjük. A 3 cipót félretesszük, míg elkészül a mákos krém.
Hozzávalók
a mákos krémhez:
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor
- 30 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl tej
A vajat a porcukorral kikeverjük.
A lisztet a sütőporral, mákkal vegyítjük és hozzáadjuk a cukros vajhoz, majd
lazítjuk a tejjel. A cipókat egyesével kinyújtjuk és megkenjük a mákos krémmel,
majd feltekerjük, mint a bejglit. A tekercseket tepsibe tesszük, egymáshoz
közel, hogy összesüljenek, és egyben borítjuk ki. Amíg kihűl, elkészítjük a
vaníliás krémet.
Hozzávalók
a vaníliás krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor
A pudingport, vaníliás cukrot és
a tejet sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral kikeverjük és hozzáadjuk a
kihűlt pudingot. Az alsó lapra kenjük a vaníliás krém felét. Erre tesszük az
egybesült mákos tekercseket, majd arra kenjük a maradék vaníliás krémet. Erre
helyezzük a másik lapot. Egy nylonba húzzuk a süteményt (hogy a lapok
megpuhuljanak), majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Olvasztott csokoládéval
vonjuk be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése